• 13
    Sep

    Galuste cu prune

    http://povesticucondimente.ro/galuste-cu-prune/
    by
    posted in Rețete

    Istoria găluștelor cu prune se pierde în perioada mongolilor, când în locul umpluturii din fructe era utilizată carnea de porc. Sub influența savuroasei gastronomii vieneze, găluștele dobândesc umplutura din fructe, devenind desertul delicios din prezent. Simbol al copilăriei de odinioară, găluștele cu prune rămân cea mai bună alegere pentru zilele de toamnă, marcate prin bogăția fructelor și a miresmelor condimentate.

    Ingrediente:

    – 1/2 kg cartofi

    – 125 g făină

    – 1 ou

    – 1/2 lg ulei

    – 500 g prune

    – 2-3 lg zahăr

    – 1 lgt scorțișoară

    – 50 g unt

    – 150 g pesmet

    – 2 lg zahăr

    – 2 lg zahăr vanilinat

    Preparare

    1. Se fierb cartofii, apoi se zdrobesc, până la obținerea unei paste, se adaugă oul, făina, zahărul vanilinat și uleiul, iar apoi întreaga compoziție se frământă.
    2. Prunele se despică în jumătate, asezonându-se cu scorțișoară și o parte din zahăr.
    3. Separat, se prăjește untul cu pesmet și zahăr, punându-se între timp o oală cu apă la foc.
    4. Se formează biluțele de aluat, în care se introduc jumătățile de prune.
    5. Se pun biluțele gata formate, în apa care fierbe și sunt gata atunci când se ridică la suprafață.
    6. La final se dau prin pesmetul prăjit cu zahăr.

    Untitled-2

    Dacă preferați găluște mai dulci sau mai aromate, se recomandă creșterea dozei de zahăr și de scorțișoară utilizată.

    Poftă bună!

    Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comments